fffiiiuuu

ningú fa estàtues commemoratives
a mosquits
ni a gats
ni a fulles
ni a rellotges
ni a la pluja
ni a bolis
ni a diumenges
ni als peus
ni a tenir son
ni a l'ara
ni a l'ara, d'ara
ni a l'ara, d'ara, d'ara.


Missatge curt amb bso casolana*




*instruments: dits, boli, paper, encenador, boca i ventilador

periodisme

de secundaris (o krilinisme)


No et fan estàtues commemoratives en jardins xulos. No gaudeixes del favor del públic. No vius en storytelling. No vas coix ni ets subnormal. No fas tres mil quilòmetres per jugar la final de beisbol. Hi vas i prou. Ella mai et fa cas. El bo de la peli et roba la bici per a una persecució. Perds la final i te'n vasa casa a dinar.

Chrysaora quinquecirrha


Ahir a la platja em vaig topar amb una convenció de meduses pacifistes que es negaven a seguir les directives internacionals de la temporada de picades. Ja no anaven a les reunions de veïns, ni als tallers d’estiu, ja es negaven a seguir el discurs estatal d’alliberació que les portava platja per platja perseguint i picant a tot banyista. Segons em van explicar, aquest grup rebel anomenat La Sirenita pretenia travar noves aliances amb l’espècie humana en nom de la solidaritat i la convivència pacífica entre tots els éssers vius de la Terra. Em deien, ploroses, que elles també volien estudiar Humanitats, passar la selectivitat sense analitzar poemes, parlar de la crisi, jugar al Barça, portar americanes de colors o abstenir-se a les europees. El seu objectiu era re-establir un diàleg que té precedents en èpoques dels ibers, amb els quals tenien per costum organitzar cíviques partides de waterpolo, tornejos d'escacs i sardinades.

Avui me les he tornat a trobar. S'havien arrossegat fins al xiringuito La Mari i intentaven establir contacte amb el despitrat dependent tot dansant i oferint-li cadàvers de cavallet de mar, un regal ritual molt apreciat en la tradició medusil. I jo que sé, m'he emocionat i m'he vist amb el deure d'expressar-ho en aquest humil blog. Així que aquest estiu no patiu, quan vegeu una medusa a prop de la platja, apropeu-vos-hi, doneu-li la mà, feu-li un petó, oferiu-li un raconet de tovallola i un glopet de gazpacho, ja veureu que, tot i no tenir cara, són força entretingudes.
·

congestió



Tens la facultat poètica d'omplir d'ecos una sala plena. Plena de científics que descobrim el plaer col·lectiu de la vergonya aliena. I mentrestant tu, a tu, t'entusiasmes.

el jardí dels anys

La partida durava molts mesos. Tants, que ja s'estimava als dos exèrcits de fusta tallada. Els matins que movia les blanques es trobava alegre i àgil, les tardes que tocava negres eren dolces i animades. La jugada final arribà. El seu jo blanc contra el seu jo negre. Un cop al cim, el vertigen de la decisió el feu dubtà. Un petit dubte. Qui? Blanques o negres? Qui sóc?
·
I dubtant, dubtant, es va assecar el pa, van caducar els iogurts i el passaport, les factures impagades s'amuntegaren a la bústia, s'esgrogueí el diari, van créixer fongs a la cuina, el cadàver del cafè s'incrustà a la tassa, la roba crònicament bruta s'empolsí, la mascota es va exiliar, la dona fugí, els fills es van fer grans, ningú instal·là la TDT. Tallaren electricitat, aigua i gas. Li van sortir canes. La casa s'esquerdà i va ser destruïda. La mirada i el braç, estirats i estàtics. La boca seca. El nas fluix, en silenci. La taula d'escacs, la cadira, ell. Un jardí. El pit flàccid i els peus bruts. El dubte viu.
·
Mica en mica del clatell al nas del jugador d'escacs en sorgia una gran arrel, unes branques verdes naixien per les orelles, els bolets dels genolls li foradaven el texà. Pels ulls i la boca, flors vermelles. La columna, tronc. Les galtes, pomes. A l'hivern els nens arrencaven la molsa dels seus peus. A l'estiu, l' escalaven per l'esquena i n'arrencaven els fruits dolços.
·
Al cap de mil anys, el jardí cruixí. El braç-branca sacsejà el temps perdut i tombà amb les fulles lentes totes les peces del taulell i omplí l'aire dens de resina fresca. Després va ploure sobre el seu cap, sobre les peces esteses pel terra, sobre el jardí dels anys. El negre i el blanc dels peons i les torres es fongué en un gris d'aquarel·la. Després va sortir el sol. El dubte s'assecà i les fulles seques van empènyer el rellotge cap al final de la partida.

Cau el cel damunt la taula



Els veïns parlen d’en Dan Brown i els escolto pel celobert. És l'hora blava del dia. Llegeixo que la caixa negra ha caigut molt endins de l'oceà i que es resisteix a totes les tempestes i bombes nuclears i campanyes electorals i tossuda, fa un registre blindat dels quès de l'avió. Fotrà segles d'això d'ara, de la nostra extinció, i el cubicle conservarà a quatre quilòmetres sota el mar un xupito dels petits misteris humans, seguirà emulant-nos l’ànima.

Algun dia, sota la mirada atenta d'un cranc vacilón, el mecanisme màgic es distreurà un segon i , amb un flop, la caixa es desintegrarà i en sortiran, jo que sé, tots els mitjons desemparellats dels últims mil·lennis. O els ulls perduts al Canaletes Horror Show. O la dignitat del Papi. O el Tiranosaure Rex de plàstic que se m'endugué el Mediterrani aquell tràgic estiu dels meus set anys i que tants plors va comportar.

els prodigis són: